In contextul actual in care o mare parte din viata noastra ne-o petrecem online, fie interactionand cu diverse persoane, fie informandu-ne, educandu-ne, facand cumparaturi, este si normal ca orice antreprenor care vrea sa existe pe piata si sa se si dezvolte sa fie proactiv si prezent in primul rand in mediul online. Aproape orice afacere are nevoie pentru a-si gasi clientela, pentru a putea vinde cat mai usor, pentru interactiunea cu publicul tinta de un site potrivit activitatii si targetului ei.
Din fericire, este destul de facil in zilele acestea sa ai un site web, exista atat de multe modalitati de a te promova online, de a ajunge pana in orice colt al globului cu oferta ta, cu mesajul tau, incat nu mai este o problema ca o firma sau un antreprenor, o persoana publica de exemplu sa aiba un site sau sa fie activ in mediul online. Dar in acelasi timp aceasta facilitare a accesului a dus si la o competitie crescuta, si o complexitate a acestui domeniu, o serie de tehnici si de informatii care este necesar a fi stapanite, pentru a fi cu adevarat competitivi.
Exista din fericire si multe firme, mai mari sau mai mici, care pot oferi servicii specializate in acest domeniu, care au o experienta in spate pe care o pot pune in slujba proiectului tau astfel incat realizarea site-ului tau sa fie posibila si la un pret si intr-un timp rezonabil. Indiferent daca decizi sa apelezi la niste specialisti in domeniu, sau decizi ca te poti ocupa tu de acest lucru, este bine ca antreprenor, in economia aceasta digitala, sa fii cat mai familiarizat cu tehnologiile online, cu noutatile din domeniu, cu marketingul online. Toate acestea iti vor facilita si conlucrarea cu firma care se va ocupa de realizarea si de promovarea site-ului tau, comunicarea fiind foarte importanta in acest proces.
Probabil ai sesizat ca am facut referire in cateva randuri atat la site cat si la promovare, si asta pentru ca este vital ca ele sa fie vazute impreuna, legate, ca un tot, nu se prea poate una fara alta. Degeaba ai un site bine pus la punct, investesti timp si bani in crearea unui site web daca nu ai o promovare bine pusa la punct, care sa iti aduca vizitatori. Nimeni nu va lua contact cu afacerea ta, cu oferta ta, nu va lansa comenzi pe site. La fel cum si o promovare cu rezultate bune fara un site functional, eficient, nu se poate face. Concluzia este ca inca de la inceput, realizarea site-ului trebuie sa se faca avand in vedere optimizarea acestuia pentru o promovare eficienta, in special prin motoarele de cautare, deci firma care se va ocupa de el va trebui sa faca optimizarea SEO si sa ofere solutii astfel incat site-ul tau sa devina cunoscut odata ce el a fost realizat.
Exista multe tehnologii care pot fi folosite la realizarea unui site, alegerea lor depinde de natura site-ului, dimensiunea lui, necesitatile pe care el trebuie sa le acopere, de expertiza celui sau celor care il vor realiza. Dar indiferent de acestea, exista cateva principii de buna practice ce trebuie urmate atunci cand el este realizat. Site-ul tau trebuie sa fie realizat ca urmare a analizei si intelegerii publicului caruia tu te adresezi, el trebuie sa ofere ceva ce ei cauta, de care ei sunt interesati. El trebuie sa aiba un domeniu cat mai usor de retinut, sa nu fie prea lung, sa contina fie numele firmei, al brandului. Pagina ta trebuie sa aiba un design placut, sa fie usor de navigat, sa se incarce usor. Este obligatoriu ca ea sa poate fi accesata de pe mobil, deci trebuie sa aiba si o varianta de mobil care sa fie usor de vizualizat de pe dispozitivele mobile.
Continutul este foarte important pentru ca el atrage in primul rand oamenii, ei vor dori sa afle cand intra pe site despre ceea ce ai tu de oferit, fie produse, servicii, informatii. Un site care este incomplet, cu un continut sumar, sau care nu este actualizat, va fi un site evitat de catre oameni. Dar continutul mai are si un rol foarte important pentru promovarea site-ului, odata cu crearea de site web trebuie sa te preocupi, sau cei care se ocupa de el, cum se poate pune un continut cat mai relevant si eficient pentru motoarele de cautare, care sa contina cuvinte cheie potrivite, alese dupa anumite criterii, care a fie continute pe pagina, in titluri, in meta tags. De aceea se si practica sa ai o sectiune de blog pe site, tocmai pentru ca poti adauga continut relevant si care sa aiba si cuvintele cheie potrivite. Dar asta desigur daca se potriveste cu site-ul tau, si daca si adaugi in mod regulat continut si de calitate. Dar este ceva ce recomand oricui se apuca de realizarea unui site, sa aiba in vedere acest lucru.
Realizarea unui site poate fi un proces de durata, costisitor, dar el nu este obligatoriu sa fie asa, poti alege si o firma mai mica, dar cu o experienta relevanta, un portofoliu bogat, si care sa iti poata oferi un site functional, atragator, si eficient din punct de vedere al optimizarii pentru promovarea online.
Este bine ca acesta sa fie realizat cum trebuie inca de la inceput, pentru ca o refacere ulterioara a acestuia in cazul in care nu corespunde standardelor va fi mult mai costisitoare. Rezultatele pot aparea si destul de repede, in functie de ce metode de promovare folosesti, dar in general este important sa ai rabdare, si asteptari realiste, pentru ca cea mai solida dezvoltare este pe termen mediu si lung, dar care iti va aduce si cele mai multe vizite si vanzari.
Leave a Reply