Studiile psihologice au constatat ca sunt doua crize majore in cadrul dezvoltarii omului, reprezentate de adolescenta si viata adulta care face trecerea spre batranete. A doua varsta, plasata intre 50-60 de ani, este perioada in care majoritatea barbatilor isi incheie viata profesionala, iar unii psigologi spun ca: “Varsta de 50 de ani este o perioada de tranzitie. Persoana poate simti anxietate la apropierea pensionarii, stari depresive, senzatii de declin energetic asociate cu pierderile prin care poate trece o persoana in aceasta perioada: plecarea copiilor de acasa sau moartea parintilor”.
Adaptarea majoritatii barbatilor la schimbarile care se produc pe plan personal si social depinde de resursele emotionale proprii si de vointa de a depasi “obstacolele varstei”. Fiind o perioada de tranzitie, persoana respectiva care se apropie de varsta pensionarii poate avea stari depresive, senzatii de declin energetic, care sunt asociate cu pierderi personale, perofesionale sau familiare. La unii barbatii, apar chiar si sentimentele de vinovatie, sentimentle de slabiciune, neajutorare sau de inferioritate, iar acest lucru le poate afecta viata de familie, performantele profesionale, fizice, emotionale si cognitive.
Barbatii care trec de o anumita varsta inaintata nu se simt pregatiti in fata schimbarilor etapelor de varsta, iar unii se simt inca tineri intr-un corp batran, si altii se simt din ce in ce mai neputinciosi, cazand in latura opusa, in depresie. Transformarile de ordin psihic care se produc in viata lor sunt asociate cu trecutul lor, cu pierderile si achizitiile obtinute de-a lungul parcursului lor pana la momentul respectiv. Unii se afla in fata unei crize de timp, iar altii nu reusesc sa faca fata nici schimbarilor de rutina.
Schimbarile care au loc se realizeaza la nivel hormonal si fizic. Unii sufera de diminuarea tonusului muscular, de scaderea nivelului de hormoni sexuali, de transformari fizice, de pierderi emotionale sau depresii. In urma acestor schimbari, li se modifica perceptia de sina, automat si increderea in fortele proprii.
Conform studiilor, barbatii sunt mai interesati de problemele interioare, avand tendinta de a cauta resurse interioare pentru a solutiona situatiile intalnite si aleg sa isi exprime mai putin fricile, anxietatea, si gandurile negative. In general, asteptarile sociale amplifica acest tensiunile, iar barbatii se lasa afectati de imaginea sociala. Conform gandirii colective, barbatul trebuie sa fie independent, puternic. Femeile se manifesta prin stari de disconfort fizic si psihic, frici, anxietate, indispozitii si anxietate. Femeile sufera aceste modificari si prin prisma schimbarii nivelului de hormoni cauzate de menopauza. Psihologii afirma ca o persoana sanatoasa trebuia sa ia contact cu nevoile personale: “Ca psihologi gestaltisti, putem spune ca o persoana este mai sanatoasa atunci cand se afla in contact cu nevoile sale si cu mediul sau si este capabila sa se ajusteze creativ la situatia de schimbare continua.”
O data cu inaintarea in varsta, barbatii pot suferi de afectiuni psihologice care cauzeaza depresia, anxietatea, dorinta de a se izola social, de a se inchide in sine, de disfunctii erectile, scaderea apetitului sexual si incapacitatea de a avea erectii. De aceea, o data cu inaintarea in varsta, este recomandata vizita la medici specialisti psihologi, dar si de medici neurologi sau urologi pentru tratarea diferitelor afectiuni de ordin psihic sau urologice, ca si impotenta, sau psihice precum dorinta de izolare sau depresia.
Leave a Reply