Organizarea, tipurile de lucrari ale expertilor contabili din Valcea

Persoanele care obtin calitatea de expert contabil nu doar au terminat o facultate de profil, obtinand o diploma recunoscuta de MEC, dar au si urmat un stagiu de pregatire in urma caruia au promovat un examen. Conditiile pentru promovarea acestui examen, dar si cele legate de independenta si compatibilitatea acestora cu profesia sunt destul de drastice, tocmai datorita importantei acesteia si a raspunderilor avute. Aceasta profesie poate practicata de catre expertii contabili din Valcea fie prin intermediul unui cabinet sau a unei societati comerciale. Diferenta  dintre o societate comerciala care este infiintata cu acest scop, de a oferi servicii de contabilitate si alte tipuri de societati comerciale este ca vor trebui indeplinite cateva conditii suplimentare. O prima conditie ar fi ca actionariatul sa fie majoritar experti contabili, iar administratorul societatii trebuie sa aiba aceasta calitate de asemenea. Pe langa celelalte acte necesare la ONRC pentru infiintarea societatii va fi necesar si un aviz din partea CECCAR referitor la administrator si la actionari.

CONTABILO alta conditie este ca aceasta societate sa aiba ca obiect principal de activitate „Activitati de contabilitate”. De obicei firmele din domeniu nu se limiteaza doar la aceasta activitate, acoperind o gama mai larga, de activitati care sunt conexe acesteia. Insa ele pot fi alese doar dintr-o lista de activitati secundare care pot fi avute. Dintre acestea enumeram cateva: Activitati privind tehnologia informatiei, realizarea de produse informatice, consultanta in tehnologia informatiei, prelucrarea datelor, consultanta in domeniul fiscal, activitati de studiere a pietei, serviciide furnizare si management al fortei de munca, activitati de servicii suport pentru firme, si altele.

Iata deci ca aceasta activitate acopera un spectru larg de cunostinte speciale si abilitati care sunt puse la dispozitia clientilor, iar numarul acestora tinde sa creasca in timp, odata cu dezvoltarea mediului economic si cadrului juridic.

Dar care sunt principalele activitati pe care le desfasoara expertii contabili?

Enumeram cele mai importante dintre ele, dupa cum urmeaza:

  • Tinerea si organizarea contabilitatii, intocmirea sau avizarea situatiilor financiare
  • Ofera consultanta privind organizarea contabilitatii
  • Realizeaza analize economico-financiare
  • Efectueaza expertize contabile, la solicitarea organelor judiciare, a persoanelor juridice sau fizice
  • Efectueaza evaluari patrimoniale
  • Ofera consultanta fiscala privitor la intocmirea si depunerea declaratiilor
  • Ofera consultanta in privinta organizarii activitatii si a informatizarii societatii
  • Consiliere la infiintarea sau reorganizarea unei firme
  • Activitati de administrare personal

Trebuie remarcata prezenta tot mai mare a activitatilor informatice in activitatea expertilor contabili, acestea fiind practic indispensabile si devenind tot mai complexe in decursul timpului. Astfel cabinetul sau societatea care ofera servicii de contabilitate si celelalte servicii conexe va trebui sa dispuna de toate echipamentele si softurile necesare pentru a derula aceste activitati in bune conditii si in siguranta, dar si sa ofere consultanta clientilor sai care au nevoie de expertiza in acest domeniu.

Expertii contabili pot efectua si activitati de audit daca ai si calitatea de auditor financiar. Iar pentru activitatea de consultant fiscal, acestia trebuie sa aiba aceasta calitate care este de asemenea reglementata.

Rolul expertilor contabili din Valcea este ca, prin intermediul cabinetelor sau firmelor de contabilitate sa ofere, conform contractelor de prestari servicii incheiate, reprezentare in relatia cu organele de control atunci cand este cazul.

Expertii contabili nu pot efectua lucrari in cazul firmelor sau institutiilor unde lucreaza, sau in cazul societatilor detinute sau administrate de rude, sau in orice alta situatie unde exista elementele unui conflict de interese.

De asemenea ei raspund civil, administrativ sau penal, dupa caz, in exercitarea profesiei.

Pentru raspunderea civila se pot incheia polite de asigurare care sa acopere eventualele daune.

admin

Add your Biographical Info and they will appear here.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *