Interviul de angajare este poate singura ta intalnire si sansa de a convinge un recrutor ca esti ceea ce cauta. Nu ai voie sa gresesti sau sa te comporti necivilizat pentru ca altfel vei pierde postul. Exista cateva reguli de bun simt pe care trebuie sa le respecti pentru a avea cele mai mari sanse de a lua interviul si implicit a obtine postul dorit. Cu totii ne dorim sa plecam acasa cu oferta de angajare, de aceea citeste cu atentie randurile si sfaturile urmatoare:
Trebuie sa te informezi indeajuns despre firma
A te prezenta fara vreo idee despre ce face acea firma,ce sedii are sau vreo idee despre mediul firmei in general iti aduce cele mai mari sanse ca in 5 minute sa iesi pe usa recrutorului cu o mare dezamagire pe fata. Intotdeauna trebuie sa fii informat. Trebuie sa intri pe usa stiind clar ce obiect de activitate are firma, unde are sedii, cati angajati are si alte elemente esentiale despre o firma. Una dintre intrebari va fi sigur cea in care trebuie sa spui ce stii despre firma sau de ce vrei sa lucrezi pentru ei. Cu cat te documentezi mai mult cu ata vei avea mai multe sanse sa obtii postul.
Trebuie sa stii cum sa te vinzi
A nu stii cine esti si ce vrei de la viata in general este un mare semn de intrebare. Trebuie sa stii foarte bine ce ai de oferit unei firme, ce abilitati, calitati si defecte ai. De asemenea, trebuie sa fii pregatit sa mentionezi 3 defecte si 3 calitati ale tale. Cea mai comuna intrebare va fi aceasta si ai face bine sa iti faci un plan sa spui 3 defecte care nu sunt chiar defecte. Nimeni nu vrea sa auda ca nu esti organizat sau ca nu stii sa lucrezi in echipa. Nu trebuie sa te supraevaluezi, dar nici sa te subestimezi in cazul obtinerii unui loc de munca in videochat.
Nu intrebi nimic despre companie
Etapa de intrebari de la finalul interviului este tot un test. Daca nu intrebi nimic o sa pari dezinteresat sau naiv, daca intrebi despre salariu, concediu si alte beneficii nu o sa faci o impresie prea buna. Orice ar fi pentru a da bine ar fi bine sa intrebi cateva informatii despre firma: ce politica are, cati angajati, care este rata de retentie a angajatilor, care este cea mai lunga perioada de colaborare cu un angajat, lucruri neutre, dar care sa demonstreze ca esti interesat si ca te implici.
Nu te lauda ca ai cunostinte in companie
Desi tu poate crezi ca ar da bine sa spui ca ai acolo pe cineva, de fapt nu da asa bine. Ar trebui sa tii pentru tine aceasta informatie mai ales daca ar trebui sa lucrezi in acelasi departament cu acea persoana sau sa iti fie chiar sef. Va parea ca ai fost adus aici de cineva si ca o sa fii avantajat de acea persoana. Nimeni nu isi doreste ca in firma sa un angajat nou sa fie avantajat astfel discriminandu-i pe ceilalti. Munca in echipa si colegialitatea au la baza o relatie de egalitate si sanse pentru toti sau cel putin acesta este pilonul teoretic.
Acestea fiind spuse, sper ca ai toate informatiile si sugestiile de care ai nevoie pentru a convinge orice recrutor, persoana de la resurse umane ca esti cea mai potrivita persoana pentru un job. Obtinerea unui loc de munca in videochat sau in orice alt domeniu devine mai usoara daca respecti sugestiile de mai sus.
Leave a Reply