Interviul de angajare este uneori singura sansa pe care candidatul o are sa obtina un post. Daca nu face o impresie buna la interviu, s-ar putea sa nu mai ajunga la faza a doua a interviului. De multe ori interviurile la companiile mari se tin in mai multe etape pentru a testa candidatul in scris sau la calculator, dar si pentru a vedea cum se comporta, ce personalitate are.
Exista o serie de lucruri pe care este bine sa nu le faci in timpul unui interviu pentru a te asigura ca vei obtine postul dorit. Recrutorul este o persoana foarte bine instruita care este atenta la orice detaliu, chiar si la acele lucruri care pentru tine pot parea putin importante, cum ar fi accesoriile pe care alegi sa le porti sau culoarea unghiilor.
Inca din momentul cand intri pe usa firmei vei fi scanat, deci ai mare atentie la ce zici sau ce faci. Receptionera sau secretara cu care vei interactiona pana a ajunge in fata recrutorului, persoanei de la resurse umane, poate fi intrebata despre prima impresie pe care i-ai facut-o, deci citeste cu atentie randurile de mai jos.
Limbajul nonverbal
Limbajul verbal este completat de limbajul nonverbal care de cele mai multe ori spune mai multe decat o face un candidat emotionat. Cand vorbim despre limbaj nonverbal ne referim la maini, mimica, pozitia picioarelor, privire. Totul conteaza in ochii celui care iti tine interviul. Daca iti misti mainile foarte mult cand vorbesti, gesticulezi in toate modurile posibile si nu vii acolo pentru o pozitie de conducere, fii sigur ca nu ai facut o impresie buna. Vei inspira o atitudine de sef si asta este ceea ce asteapta cel mai putin angajatorul care cauta un angajat pentru o linie de productie de exemplu sau chiar pentru un videochat in Constanta.
Telefonul care suna
Un telefon care suna in timpul interviului nu este un aspect pozitiv in timpul interviului. Cel mai bine este ca un candidat sa isi anunte familia si prietenii intervalul orar in care sa nu fie deranjat, precum si motivul pentru care cere acest lucru. Daca totusi iti suna telefonul exact cand recrutorul iti punea intrebarile, poti sa nu raspunzi sau sa te scuzi politicos explicand daca apelul este unul urgent. Cel mai usor ar fi sa il setezi pe silentios si astfel niciunul dintre voi sa auda daca suna cineva chiar si la un studio de videochat din Constanta.
Atitudine de implorare
Stim cu totii cum este sa iti doresti un job foarte mult sau doar sa vrei sa ai un venit regulat, dar asta nu inseamna ca trebuie sa implori recrutorul sa te angajeze. Nu este nimic mai jenant decat disperarea din atitudinea si raspunsurile unui candidat. Fii sigur ca nu vei fi ales! Niciun job nu are drept candidat ideal un om care sa fie disperat dupa post sau dupa bani in general.
Feedback negativ despre fostul loc de munca
Indiferent daca esti intrebat sau nu, evita sa dai detalii despre atmosfera, conditiile de munca de la jobul anterior. Recrutorul nu stie daca sa te creada sau nu, daca spui lucruri din prisma ta sau daca esti hipersensibil. Nu vei avea castig de cauza si cel mai bine este sa nu divulgi secrete de acolo. Fii retinut si vei face o impresie buna per total!
Punctualitate sau nu
Pentru a face o impresie buna este necesar sa ajungi cu maxim 10 minute inainte de ora programata a interviului. Daca ajungi prea devreme nu da prea bine, o sa pari disperat. Daca intarzii nu este deloc bine, vei da impresia de persoana care nu respecta angajamentele luate si nepunctuala.
Leave a Reply