Ce trebuie sa stii despre balante

Balantele analitice sunt mereu utilizate in laboratore, precum si in activitatea didactica si de cercetare. Sunt niste balante simple, cu sensibilitate si de precizie ridicate. Domeniul de masurare este cuprins de fiecare data intre 2-200 g. Fiind o balanta mai simpla, cantarirea se face prin echilibrarea masei de cantarit totusi cu masuri echivalente. Unele balante analitice sunt chiar prevazute in plus cu o scara mai micrometrica, pentru marirea preciziei de citire a valorii masurate. In orice caz, ocilatiile balantei sunt echilibrate chiar de amortizoare. La fel ca balanta etalon, balantele analitice sunt foarte influentate de factorii de mediu. De aceea, pentru balante analitice se stie ca sunt inchise intr-o carcasa, iar greutatile aditioanale, sub forma de calareti, sunt actioanate mecanic.

250-balanta-analitica-xa-3104yBalante romane sunt chiar mijloace de cantarit care au o singura parghie cu niste brate inegale.Pe bratul sau scurt se suspenda corpul de cantarit, iar pe cel lung culiseaza un cilindru metalic de masa constanta, care se numeste : cursor sau greutate romana. Echilibrarea se realizeaza prin modificarea pozitiei masei constante. Pe bratul lung, pe care sunt trasate diviziuni, se citesc apoi chiar diferitele valori ale maselor cantarite. Verificarea balantelor romane se face utilizand  mereu greutati etalon.Este reprezentata si schema de funcionare a unei balante romane si compunerea fortelor care iau nastere la cantarire.

Basculele romane servesc imediat la cantarirea unor mase mai mari de 500 kg, putand fi construite si variante pentru cantariri de pana la 200 000 kg, ceea ce este foarte mult. Basculele romane chiar nu utilizeaza greutati de lucru, constructia lor se bazeaza pe pe utilizarea parghiilor cu brate inegale. Echilibrarea sarcinilor de cantarit se va face prin deplasarea unor greutati mai constante, numite cursoare sau romane, de-a lungul unor brate cu diviziuni.

Basculele zecimale chiar sunt instrumente de cantarit si cu mai multe parghii inegale. Ele sunt des folosite la cantarirea maselor si de ordinul sutelor de kilograme. Cantarirea se face la un raport mare intre greutatile asezate pe platan si masa de cantarit egal cu 1/10. Basculele zecimale sunt mereu construite pentru sarcini maxime de 50, 100, 200 si 500 kilograme. La basculele zecimale iar se verifica sensibilitatea, justetea la sarcina cea mai maxima si comportarea la suprasarcina. Sensibilitatea se verifica apoi asezand pe platforma greutati egale cu eroarea tolerata, bineinteles, in aceasta situatie, aratatorul mobil trebuie sa se deplaseze cu cel mult 3 mm de cel fix. Justetea se verifica des incarcand bascula cu sarcina maxima. Pentru verificarea la suprasarcina, se va incarca platforma basculei cu o sarcina cu 30% mai mare decat sarcina maxima. Dupa ce bascula a stat aproximativ 30 minute in suprasarcina, se verifica integritatea.

De asemenea, tine minte ca balante tehnice sunt tot balante simple, utilizate apoi la cantariri curente de precizie redusa. Balantele tehnice se vor verifica la functionarea des in gol si la incarcarea cu 10% si 100% din sarcina maxima. Balantele tehnice sunt destul de incomode la utilizari frecvente, din cauza faptului ca talerele lor sunt plasate sub parghie, ceea ce le face uneori de neutilizat.

Basculele romane care sunt obisnuite au aceleasi principiu de funcionare ca toate basculele romane, bineinteles, diferind de acestea atat prin sarcina maxima, care poate fi: 100, 200, 500, 1000, 2000 kg, cat si din punct de vedere constructiv. EIe se pot fabrica des in diferite variante, in functie de destinatie.

admin

Add your Biographical Info and they will appear here.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *