Efectul gravitatiei asupra unor balante de precizie

Producatorii balantelor de precizie vor sa atraga atentia asupra importantei calibrarii si recalibrarii inca de la inceputul manualelor de instructiuni. Spre exemplu, acestia atraga atentia asupra faptului ca gravitatia are efecte diferite, in puncte  diferite de pe planeta din cauza formei pamantului. Acest lucru a fost demonstrat acum cativa ani, printr-un test care a dus o balanta de precizie prin mai multe locuri pe glob. Ca resultat al acestui amplu test, s-a demonstrat ca aceeasi mostra de cantar avea o greutate diferita: in California avea 308,23 g, in Africa de Sud avea 307,82g si  la Polul Sud avea 309,82 grame.

Pentru cei care nu sunt specialisti, aceste diferente pot parea nesemnificative, insa sand vine vorba de substante importante, in cadrul unui laborator ce opereaza cu balante de precizie, aceste diferente sunt majore.

Din manualul balantelor de precizie reies, insa cateva informatii relevante: Avand in vedere ca acceleratia gravitationala nu este aceeasi pe toate suprafata globului pamantesc, fiecare balanta trebuie sa fie coordonata, in concordanta  cu principiile de cantarire, la valoarea acceleratiei gravitationale din acel loc”.

250-balante-de-inalta-precizie-seria-app-3yDesi aceste calibrari pot fi facute si de firma producatoare, special pentru locul in care se vor folosi, este imperios necesar ca aceste calibrari in concordanta cu acceleratia gravitationala , sa fie facute si inainte de prima cantarire, pentru a evita erorile.

Cum pozitionam balantele de precizie

La fel ca in majoritatea domeniilor, locatia conteaza foarte mult daca avem nevoie de rezultate precise. Inca dinainte de a pune in functiune balanta, trebuie sa gasiti un loc pentru ea, un loc in care sa ramana permanent, sau cat mai mult timp posibil. Daca vreti sa o mutate dupa aceea, trebuie sa stiti ca balanta are nevoie de o recalibrare, la fiecare mutare.

O balanta stabila este o balanta de precizie

Cand cautam un loc pentru balanta de precizie trebuie sa stim ca locurile cu trafic ridicat, cu vibratii pot sa afecteze o balanta. Daca blatul de lucru al laboratorului nu este o suprafata stabila, atunci puteti folosi un strat de cauciuc ce va amortiza vibratiile, ori instalati un blat de lucru greu, de granit sau marmura.

Luati in considerare ambientul

Curentii de aer si fluctuatiile de temperatura vor afecat rezultatele cantaririlor. Balantele de precizie vin ambalate in plastic pentru a proteja talerul balantei chiar si de curentii cei mai mici de aer.aceste balante de precizie sunt atat de sensibile inca pana si miscarea mainii tehnicianului o poate decalibra si poate afecta rezultatul.  De aceea, cel mai bine ar fi ca orice cantarire sa fie facuta cu usile si geamurile inchise, ori, daca este posibil, intr-o nisa.

De asemenea este important ca temperatura sa nu fluctueze. Tocmai de aceea o nisa poate fi solutia acestor probleme. Balantele de precizie sunt foarte sensibile la orice schimbare de presiune, temperatura, miscare, si, dupa cum am aflat azi, la acceleratia gravitationala. Este important sa stim aceste lucruri despre balante de precizie, tocmai pentru a ne asigura ca balanteie au rezultate precise si corecte.

admin

Add your Biographical Info and they will appear here.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *