De ce este necesara o certificare iso 9001?

Atunci cand unele companii intra in piete economice cu o concurenta acerba, sau cel putin isi doresc sa intre in aceste piete, ele observa ca este necesara o anumita certificare – certificarea iso 9001 – certificarea care atesta faptul ca respectiva companie este condusa si functioneaza corect, conform cu domeniul sau de activitate.  Motivele pentru necesitatea unei astfel de certificari pot fi diverse – fie pentru ca sunt cerute pe piata din care compania respectiva face parte, fie pentru ca toate celelalte firme ompetitive au deja acest certificat, fie pentru ca au nevoie de certificat pentru a putea exporta anumite bunuri. Fie pentru ca vor sa incheie parteneriate cu alte companii mari care su aceste cerinte. Exista, desigur, si companii care vor sa se certifice pentru ca vor sa creasca, din punct de vedere etic, si sa demonstreze lumii ca activitatea lor este suta la suta corecta si de calitate, insa cei mai multi dintre oamenii de afaceri romani vor aceasta certificare doar inscop comercial – pentru a castiga increderea clientilor.

validation-1614001Aici trebuie sa fiti foarte atenti, pentru ca nu vretisa aveti de a face cu firme care sa fie certificate doar „cu vorba” .

Asa cum este si normal, evident ca urma unei cereri tot mai mari de certificate iso, au aparut si companiile care  ofera consultata pentru companiile care doresc sa fie  certificate iso. La sfarsitul contratului cu acest tip de fime de consultanta firma consultanta ofera un certificat, insa trebuie sa nu va lasati pacaliti – -acela este abia jumatatea drumului. Cealalta jumatate abia de acum incepe cand va trebui sa mergeti cu dosarul alcatuit de firma consultanta catre firma care va va da certificatul.

In plus, nu trebuie sa credeti ca treaba dumneavoastra s-a terminat aici. Ba din contra – trebuie sa lucrati cu firma ce va va elibera certificarea pentru a intelege exact pentru ce anume va certificati.

Firma certificatoare trebuie sa fie foarte corecta, pentru ca la finalul procesului de certificare dumneavoastra sa stiti ce ati imbunatatit in procesul de manageriere, sa stiti ce trebuie sa respectati de acum incolo si mai ales sa pastrati standardele aplicate de acest certificat. Altfel, riscati sa fiti prinsi in gramada da firme care au reusit sa obtina certificari insa fara sa stie exact pentru ce anume  – acestea sunt firmelel care vor certificare ”doar de ochii lumii”. Clientii, insa isi vor da seama si ii veti pierde daca nu aveti in vedere respectarea tuturor standardelor de calitate in ceea ce priveste serviciile dumneavoastra.

Este adevarat, o certificare iso 9001 aduce plus valoare companiei, insa asta nu inseamna ca trebuie sa o obtineti cu orice pret. Puneti la punct fiecare departament din fimra dumneavoastra si asigurati-va ca functioneaza corect, iar aceasta certificare va fi foarte usor de obtinut. Aveti incredere in firmele specializate si veti castiga increderea clientilor. In plus, daca vreti sa obtineti certificarea pe ochi frumosi sa stiti ca ea nu va avea sustinere in piata reala impotriva concurentei. Va scade din valoarea serviciilor sau produselor dumneavoastra si in final, veti ramane mai pagubit decat daca nu ati fi fost certificat deloc.

admin

Add your Biographical Info and they will appear here.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *