Informatii in legatura cu formularul a1

Foarte multa lume inca nu este lamurita in legatura cu acest Formular a1 care trezeste chiar si acum o multime de intrebari. Ei bine, formularul acesta a fost demunit in trecut E101 sau E103 si confirma ca iti achiti contributiile sociale intr-o tara din U.E, daca lucrezi in mai multe tari sau daca esti detasat.

In Romania, formularul acesta portabil se elibereaza de catre Casa Nationala de Pensii Publice.

Nu este chiar atat de complicat pe cat pare. Trebuie doar sa faci un dosar iar apoi sa il depui la Casa Nationala de Pensii Publice. Evident, este un dosar stufos si complex, fiind necesare foarte multe documente pentru emiterea formularului A1.

De multe ori, solicitantii uita sa depuna toate documentele, facand acest proces sa fie mult mai greu, in cele din urma sa nu mai poata fi obtinut deloc in timpul care trebuia sa fie.

Astfel, este recomandat ca inainte de a fi detasat, in cazul in care esti angajator, sa verifici daca in dosarul tau se afla toate documentele pentru a putea beneficia de formularul a1.

Exista foarte multe beneficii pe care le vei avea de pe urma acestui document portabil, printre care si urmatoarele:

  • Nu este necesar permisul de munca,
  • Fiecare salariat al unui stat membru al Uniunii Europene, poate lucra in orice alta tara pe o perioada de maxim doi ani, fiind asigurat in acelasi timp in tara sa de origine,
  • Nu va mai fi nevoie sa obtina recunoasterea calificarilor profesionala, fiind un avantaj urias
  • Va beneficia de asigurare sociala in sistemul de asigurari sociale din Romania
  • La pensionare nu va mai fi nevoie sa cauti toate institutiile de securitate sociala din alte tari.

Asadar, acum ca ai vazut care sunt beneficiile oferite de formularul a1, ar fi bine sa intocmesti cat mai repede dosarul si sa incepi sa vezi care sunt documentele de care ai nevoie, inainte de a depune dosarul la Casa Nationala de Pensii Publice. Nu este deloc imposibil si nici dificil sa reusesti sa ai toate actele intr-un timp foarte scurt, insa ai nevoie de o atentie desavarsita, mai ales daca vrei ca totul sa mearga conform planului initial.

Formularul A1 este foarte important si se numeste si atestatul care priveste legislatia aplicabila. Reprezinta de fapt formularul comunicar care e emis de catre autoritatea competenta a statului de origine pentru o persoana salariata. In consecinta, toate contributiile sunt retinute si achitate numai in statul de origine.

Formularul acesta poate sa fie emis pentru toti lucratorii independenti care presteaza temporar servicii intr-un stat membru dar si pentru cei care sunt incadrati in situatii de pluriactivitate.

Cand prestezi servicii in strainatate, reprezentatii tai sau chiar tu, trebuie sa fii in masura sa prezinti acest Formular A1 organelor competente din tara gazda, pentru a-ti putea desfasura activitatea confrom legii. Daca esti mereu la curent cu toate aceste detalii, este imposibil sa nu reusesti in activitatea pe care o desfasori sau sa ai parte de surprize neplacute. Fa in asa fel incat sa te bucuri de rezultate impecabile!

admin

Add your Biographical Info and they will appear here.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *