Fiind una dintre cele mai vizitate regiuni din Romania, zona Bucovinei reprezinta un punct turistic important, iar satul Voronet prezinta numeroase obiective turistice. Daca cautati cazare in Voronet, manastirea cu acelasi nume ascunde o istorie fascinanta, iar pictura si arhitectura atrag anual din ce in ce mai multi turisti. Manastirea Voronet, supranumita „Capela Sixtina a Estului”, este un complex monahal medieval construit in satul Voronet, astazi localitate componenta a orasului Gura Humorului. Manastirea se afla la 36 km de Suceava si la 4 km de centrul orasului Gura Humorului. Biserica a fost construita in anul 1488 in numai 3 luni si 3 saptamani, ceea ce constituie un record pentru acea vreme.
Manastirea este pozitionata la sud de orasul Gura Humorului din judetul Suceava, pe valea raului Voronet. Manastirea Voronet a fost inaltata pe locul unde se afla o biserica de lemn. Cand lucrarile de constructie se apropiau de final, Stefan cel Mare daruieste a daruit prin actul de la 17 august 1488, mosia Stilbicani. Odata cu incheierea constructiei biserica a preluat vechiul hram al “Sfantului si Slavitului Marelui Purtator de Biruinta Gheorghie”.
Este situata chiar langa Pensiunea Popasul Domnesc. Ea reprezinta una dintre cele mai valoroase si frumoase ctitorii ale lui Stefan cel Mare. Biserica a fost construita in anul 1488 in numai patru luni si jumatate ceea ce constituie un record pentru acea vreme. De mici proportii, cu plan trilobat, avand turla cu bolta moldoveneasca pe naos, biserica face parte dintre putinele monumente de arhitectura religioasa din nordul Moldovei care-si pastreaza in mare masura forma initiala. In anul 1547 mitropolitul Grigore Rosca, varul lui Petru Rares a initiat adaugirea unui pridvor inchis, pentru care adopta o solutie unica, in cadrul careia arhitectura este vizibil subordonata decorului pictat: peretele de vest al pridvorului este un perete plin fara nici o deschidere, precum si pictarea zidurilor exterioare, din temelie pana in streasina, lucrari ce au dat constructiei o mare stralucire.
Care este istoria manastirii Voronet si de ce reprezinta principalul obiectiv turistic?
Pictura interioara a bisericii dateaza din timpul lui Stefan cel Mare. In picturile din altar si din naos, artistii urmarit sa redea indeosebi sensul teologal al imaginilor, realizand un ansamblu solemn, dar cu vadit caracter de monumentalitate. Printre aceste picturi de interior atrag atentia mai ales: Cina cea de Taina, Impartasirea Apostolilor, Spalarea picioarelor (in altar), Ciclul patimilor si tabloul votiv al domnitorului Stefan cel Mare (in naos). Pictura exterioara a Voronetului, datand din timpul domniei lui Petru Rares, este realizata la un inalt nivel artistic, fiind socotita drept cel mai reusit ansamblu al artei feudale moldovenesti.
Pozitionarea in zona Bucovinei vorbeste de la sine: aerul curat va fi completat de peisaje superbe in orice anotimp, dar si destinatii de poveste – trasee montane pe care turistii sunt invitati sa le parcurga.
Daca va doriti o vacanta relaxanta in zona de munte, optati pentru Voronet! Preturile la cazare in Voronet sunt accesibile, fiind disponibile multe unitati de cazare, de la case de vacanta, hoteluri, pensiuni si apartamente.
Leave a Reply