Nu subestima utilitatea unor cursuri de calificare in Cluj

Inainte de cel de-al doilea Razboi Mondial, Romania era o reala forta economica la nivel European. Ca si piata a muncii, punctul culminant a ajuns in Romania inainte de marea criza economica din 1929-1933. Practic in 15 ani de la sfarsitul primului Razboi Mondial, Romania a reusit sa puna pe picioare o economie care “bubuia” la propriu. Asta deoarece manufactura si agricultura au repus pe picioare intregul stat, sub conducerea regelui neamt. Dar cum nu suntem la o lectie de istorie, nu voi mai continua cu prea multe detalii. Vreau doar sa va fac o idee despre imaginea Romaniei de atunci, si de acum. Pe vremuri, copiii din familii bune ajungeau sa mearga la scoala chiar in strainatate, la fel ca acum, in timp ce cei care nu dispuneau de prea multi bani fie deveneau negustori, agricultori sau intrau ucenici la mesterii din zona. In felul acesta aveau acces la cunoasterea unei meserii, in schimbul muncii.

3Evident, acest lucru nu se mai intampla astazi. In anul 2016 fiecare absolvent de liceu fie se avanta in facultati pe care nici nu si le doreste, fie se avanta la oficiul Fortei de Munca de care apartine pentru a se inscrie in lista de someri. Diferenta dintre tinerii de acum 90 de ani si cei de acum este ca cei de acum au ajuns sa fie cumva mai lenesi, mai dezinteresati decat cei din trecut. Acum nimeni nu isi doreste sa fie electrician, dulgher, croitor sau brutar, in ciuda faptului ca aceste meserii nu vor dispare niciodata – mereu vom avea nevoie de imbaracaminte, hrana, electricitate si un camin.

Ignoranta face ca rata somajului sa creasca ametitor la fiecare sfarsit de an scolar, si in loc sa aleaga o calificare, tinerii aleg somajul. Acest comportament nocive trebuie sa inceteze. Si va inceta in momentul in care societatea, in sine, va demonstra tinerilor ca are nevoie de ei. Abia atunci ii va determina sa urmeze cursuri de calificare in Cluj sau in oricare alt oras. Daca familia, scoala si societata lucreaza impreuna pentru a determina tinerii sa urmeze cursuri de calificare, atunci cand nu vor sau nu ar putea face fata unor cursuri universitare, abia atunci economia romaneasca va putea creste din nou. Este important sa intelegem acest lucru. Societatea noastra va avea mereu nevoie de „meseriasi”, pentru ca onul are nevoie de rezultatele lor pentru a putea duce o viata indestulata. Daca nu ar mai exista brutari, nu am mai avea paine, daca nu ar mai fi electricieni nu vom mai putea ave electricitate, si asa mai departe.

Partea buna este ca meseriile incep sa fie din ce in ce mai bine platite. Angajatorii au inteles diferenta dintre un muncitor calificat si unul necalificat, astfel ca a inteles ca munca primului este mai valoroasa si mai de calitate decat a celui din urma. Astfel, toti cei care se tem sa urmeze cursuri de calificare din cauza salariilor mici care ii asteapta dupa absolvire, nu mai au de ce sa se teama. Si daca, la urma urmei nu sunt multumiti de salariile romanesti, aflati ca munca profesionista este si mai bine platita in strainatate.

admin

Add your Biographical Info and they will appear here.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *